Pas på dig selv på din tur i Australien
Når du kommer til Australien som turist skal du passe godt på dig selv. Klimaet er meget anderledes end du er vant til og din døgnrytme er vendt op og ned efter en 24 timers (eller længere) flyrejse, samt døgnet er forskudt 8-10 timer.
I dette indlæg kan du bl.a. læse om:
Jetlag
Jetlag er nærmest uundgåeligt, men der er ting man kan gøre for at mindske påvirkningen af den. Prøv at følge den nye døgnrytme, så hold dig vågen om dagen og gå i seng og sov om aftenen. Lander du sent om aftenen er det naturligt at gå i seng, spørgsmålet er så om du kan falde i søvn.
Man bør undlade at drikke for meget vin eller spiritus, men drikke rigeligt med vand. Sluk for mobil og andre forstyrende ting og træk gardinet for. Stå op når det bliver morgen og spis et godt morgenmåltid.
Sol, UV index og hvordan du beskytter dig
Mange foretager rejsen til Australien i de danske vintermåneder og ankommer dermed til den Australske sommer. Det er vigtigt at beskytte sig mod solen, særligt de første dage indtil du har vænnet dig til det anderledes klima. Australien har et højere UV index end vi er vant til, så en solcreme med høj faktor og UV filter anbefales. Man kan altid gå lidt ned i solfaktor men bør beholde UV beskyttelsen. Som i Danmark bør man ligeledes undgå at opholde sig i solen i timerne midt på dagen eller tage ekstra forholdsregler ved at bruge en hat/kasket, en trøje der dækker skuldrene og gode solbriller. I Australien kan man købe tøj med solbeskyttelses faktor som øger beskyttelsen mod UV strålerne. Brug ligeledes en god after-sun så huden ikke tørrer ud.
ONE MOUTHFULL OF WATER EVERY 10 MINUTES!
Drik rigeligt med vand
Start dagen med 1-2 glas vand, og sørg for at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen. Mængden afhænger af dit aktivitetsniveau og hvor meget du sveder. Er du på tur bør du medbringe en drikkevandsflaske som kan rumme en ½-1 liter. Drik hellere flere små slurke end at køre en halv flaske vand ned på en gang.
Rejser du i det centrale Australien om sommeren hvor temperaturen let overstiger 40 grader er det endnu mere vigtigt at drikke vand da du ikke sveder på den samme måde i den tørre varme som hvis der er en høj luftfugtighed. Her er reglen at du bør drikke en mundfuld vand hvert 10. minut (svarer til 1 glas vand pr. time), men det er væsentligt sundere at drikke mindre slurke oftere end at drikke meget med store intervaller. Opholder du dig ved Uluru/Kata Tjuta eller Kings Canyon er det vigtigt at du medbringer nok vand til hele din udflugt. Det kan let tage et par timer at gå rundt om Uluru. Turen op i Walpa Gorge ved Kata Tjuta er ikke lang, men ved højere temperaturer (+39c) er det som at gå i en varmluft ovn og tærer dermed hurtigere dine væskeressourcer. Rim Walk i Kings Canyon er også strabadserende idet turen starter med en opstigning på 500 natur trin før man når til toppen. Disse ture anbefales at tages tidligt om morgenen og begge national parker lukker turene ned allerede ved 9-tiden om morgenen så man kan være tilbage før middagssolen begynder at brænde.
Lukket fodtøj med ankelsupport
Er du ude at vandre eller gå længere ture er det en god ide at have ordentligt fodtøj på, gerne lukket fodtøj, og gerne med ankelsupport. Det beskytter dine fødder på ujævnt underlag og mod insekt og slangebid. Vælg en god snøresko eller vandrestøvle og et par gode bomuldssokker.
Selv når dit fodtøj er gået til kan man risikere vabler, så vabelplaster i rygsækken er godt givet ud.
Solbriller
Som sagt er solen i Australien væsentligt skarpere end vi er vant til i Danmark, så et ordentligt par solbriller gør en verden til forskel. Jeg rejser altid med mine solbriller og har farveskiftende glas i mine almindelige briller.