4 lette opskrifter på hveder til Store Bededag & andre hygge stunder
Varme hveder stammer fra gammel tid, hvor bagerne ikke måtte arbejde på helligdage og derfor ikke kunne levere brød til folket. Derfor blev bagerne nødt til at bage “hvedeknopper”, som kunne købes dagen inden og opvarmes på selve store bededag. Her er 4 lette og lækre opskrifter på varme hveder.
I dette indlæg kan du bl.a. læse om:
1. Valnøddehveder med hvidtøl/mørk øl
Den mørke øl gør smagen en smule kraftigere i disse hveder sammenlignet med de traditionelle lyse hveder. Dejen er dog ligeså dejlig blød som du er vant til.
Opskriften rækker til 4 personer. Tilberedningstid ca. 30 minutter.
Ingredienser
20 g gær
1 hvidtøl (33cl)
50 g mørk farin
450 g hvedemel
40 g valnødder
1 teskefuld fint salt
Sådan gør du
- Rør 20g gær ud i 1 hvidtøl(33cl).
- Tilsæt 50g mørk farin og 225g hvedemel.
- Rør indtil det hele er godt blandet.
- Hak 40g valnødder groft og drys dem i dejen sammen med 1 teskefuld fint salt og ekstra 225g hvedemel.
- Ælt dejen i ca. 5 min og sæt dejen til hævning tildækket på et lunt sted i 1 time.
- Form dejen til 8-10 boller og fordel dem i en bradepande med cirka 2 cm mellem hver.
- Lad dem efterhæve i ca. 30 min.
- Bag hvederne ved 200⁰c i ca. 20 minutter til de er gyldne.
2. Klassiske hveder med citron og kardemomme
Store Bededag byder traditionen tro på bløde, søde hveder. Kardemomme og citron giver den helt rigtige hvedesmag.
Opskriften rækker til 4 personer. Tilberedningstid ca. 30 minutter.
Ingredienser
20g gær
2.5 dl. danskvand
50g sukker
1 dl. yoghurt eller creme fraiche
500g hvedemel
Revet skal af en halv citron
1 teskefuld fint salt
2 teskefuld kardemomme
1 æg
Sådan gør du
- Rør 20g gær ud i 2½ dl danskvand.
- Tilsæt 50g sukker, 1dl yoghurt/creme fraiche og 250g hvedemel.
- Rør indtil det hele er godt blandet.
- Riv skallen af en halv citron og drys den i dejen sammen med 1 tsk fint salt, 2 tsk kardemomme, 1 æg og ekstra 250g hvedemel.
- Ælt dejen i ca. 5 min og sæt den til hævning tildækket på et lunt sted i 1 time.
- Form dejen til 8-10 boller og fordel dem i en bradepande med cirka 2 cm mellem hver. Lad hvederne efterhæve i ca. 30 min.
- Bag hvederne ved 200⁰c i ca. 20 minutter til de er gyldne.
3. Grove hveder med gulerod og et drys kanel
Store Bededag betyder, at vi skal spise hveder, og det gør vi med glæde. Vi har eksperimenteret og fundet på en fuldkornsversion med gulerod og et drys kanel, der giver hvederne en ekstra smule krydderi.
Opskriften rækker til 4 personer. Tilberedningstid ca. 30 minutter.
Ingredienser
20 g gær
3 dl. danskvand
2 spsk mørk farin
2 tsk stødt kanel
75g groftrevede gulerødder
50g grove havregryn
400g hvedemel
1 tsk fint salt
75g rugmel
Sådan gør du
- Rør 20g gær ud i 3 dl danskvand.
- Tilsæt 2 spsk. mørk farin, 2 tsk. stødt kanel, 75g groftrevede gulerødder, 50g grove havregryn og 150g hvedemel.
- Rør indtil det hele er godt blandet.
- Ælt 1 tsk. fint salt, 75g rugmel og ekstra 250g hvedemel i dejen og ælt videre i ca. 5min.
- Sæt dejen til hævning tildækket og på et lunt sted i 1 time.
- Form dejen til 8-10 boller og fordel dem i en bradepande med cirka 2cm mellem hver.
- Lad hvederne efterhæve i ca. 30 min.
- Bag hvederne ved 200⁰c i ca. 20 minutter til de er gyldne.
4. Luksushveder med masser af smør
Der er ikke sparet på noget i disse klassiske hveder. De er tilpas luftige og bløde og smager naturligvis godt af kardemomme.
Opskriften rækker til 4 personer. Tilberedningstid ca. 30 minutter.
Ingredienser
60g smør
20g gær
2.5 dl. sødmælk
1.5 tsk. friskstødt kardemomme
50g honning
2 æggeblommer
500g hvedemel
1 tsk. fint salt
Sådan gør du
- Smelt 60g smør, 50g honning, 1½ tsk. friskstødt kardemomme og 2½ dl sødmælk i en kasserolle over lav varme.
- Lad smørblandingen køle lidt af, indtil den er finger-lun (max 40⁰c).
- Rør 20g gær ud i smørblandingen og tilsæt 2 æggeblommer og 250g hvedemel. Rør indtil det hele er godt blandet.
- Drys 1 tsk fint salt og ekstra 250g hvedemel. Sæt dejen til hævning tildækket og på et lunt sted i 1 time.
- Form dejen til 8-10 boller og fordel dem i en bradepande med cirka 2 cm mellem hver.
- Lad hvederne efterhæve i ca. 30 min.
- Bag hvederne ved 200⁰c i ca. 20 minutter til de er gyldne.
Serveringsforslag
Seever enten varme direkte fra ovnen eller, som traditionen byder, bag dem dagen i forvejen, flæk dem med en brødkniv og lun dem i ovnen før servering.
Tag smørret ud af køleskabet i god tid så det er let at smøre på de varme/lune hveder. Spises med rigeligt smør, en skive god ost, en stor klat jordbærsyltetøj, honning, Vegemite eller pålægschokolade.
Nydes sammen med en god kop friskbrygget kaffe eller te. Børnene vil sikkert sætte pris på en kop varm kakao eller Milo.
Ovenstående opskrifter kan sagtens anvendes som fødselsdags boller og enhver anden hyggestund, men er ikke lige så egnede til at fryse.
Andre opskrifter
Se også opskrifterne på koldskål og kammerjunker.