AktueltBlogKøb af bilSalg af bil

Hvor køber backpackere bil i Australien?

Meget har ændret sig siden dengang, hvor backpackere købte og solgte biler i sidegader, på særlige backpackermarkeder eller via opslagstavler på hostels. Mange brugte også klassiske annoncer i søndagsavisernes køb og salg sektioner eller den ugentlige Trading Post, Australiens svar på den trykte udgave af Den Blå Avis. I dag foregår bilkøb i højere grad digitalt via online platforme og specialiserede forhandlere, men de traditionelle metoder eksisterer stadig, især i storbyerne. At købe en bil som backpacker er en populær løsning, hvis du vil udforske Australien i dit eget tempo. Her er alt, du skal vide om at finde, købe og bruge en bil i Australien.


Hvor kan du købe bil?

  1. Køb af en Dansk mekaniker:
    • Cristobal Cano Pedersen: er bosat i Bayswater ca. 40 kilometer øst for Melbourne. Han tilbyder hjælp til køb af bil, servicering og registrering. Kontakt ham på WhatsApp 0435 220 807 eller send en e-mail til cristocars@downunder.dk og aftal nærmere med ham i forhold til ønsker og budget.
    • Erik Kraft: bor i Townsville, og som han udtrykker det, har han fra tid til anden en bil i overskud. Kan også være behjælpelig med tag telt. Erik kan kontaktes på WhatsApp 0478817119 eller email erikkraftdk@gmail.com
  2. Online platforme:
    • Facebook-grupper: Grupper som Backpacker Cars Australia er populære blandt rejsende, der ønsker at købe eller sælge køretøjer. Her finder du ofte biler, vans og campere der allerede er udstyret med alt relevant campingudstyr. Mange gange også med solceller så man har strøm ‘On the Go’.
    • Gumtree: www.gumtree.com.au er en af Australiens største markedspladser. Du kan nemt filtrere søgninger baseret på placering, pris og køretøjstype.
  3. Specialiserede forhandlere:
    • Travellers Autobarn: Denne forhandler tilbyder salg og leje af køretøjer til backpackere. De har også tilbagekøbsgarantier, der kan være praktiske ved rejsens afslutning. Se mere på www.travellers-autobarn.com.au.
    • Travel Wheels: Endnu en populær forhandler, der fokuserer på backpackere. Besøg deres hjemmeside på www.travelwheels.com.au.
  4. Hostels og opslagstavler:
    Mange hostels har opslagstavler, hvor rejsende annoncerer køb og salg af biler sideløbene med deres online annoncering. Dette er især udbredt i større byer som Sydney, Melbourne og Brisbane.

Hvordan omregistrerer du bilen?

Når du køber en bil i Australien, skal ejerskabet overføres til dig gennem en proces, der kaldes omregistrering. Processen varierer afhængigt af den stat, bilen er registreret i.

  1. Få en “Rego Check”:
    Tjek, at bilen er lovligt registreret (ofte kaldet “rego”). Dette kan gøres online via statens transportmyndigheder, fx Transport NSW for New South Wales. Registreringen inkluderer normalt den lovpligtige ansvarsforsikring.
  2. Ejerskabsoverdragelse:
    Udfyld en formular til ejerskabsoverdragelse sammen med sælgeren. Formularen findes på transportmyndighedernes hjemmeside i den stat, hvor bilen er registreret.
  3. Betal stempelafgift:
    I nogle stater skal du betale en stempelafgift (stamp duty) ved omregistrering. Beløbet afhænger af bilens værdi.
  4. Legitimation og adresse:
    Fremvis gyldigt ID, som et pas eller internationalt kørekort, og angiv en australsk adresse (fx et hostel eller en ven).

Her er en liste over, hvor du kan registrere din bil i Australien, organiseret efter stat og territorium:

Disse hjemmesider tilbyder information om, hvordan du registrerer et køretøj, fornyer registrering, foretager ejerskifte og finder gebyrer for de enkelte stater og territorier.


Forsikring: Lovpligtig og frivillig

Australien har to typer bilforsikringer, du skal kende til:

  1. Lovpligtig ansvarsforsikring (CTP – Compulsory Third Party Insurance):
    Denne forsikring er inkluderet i bilens registreringsafgift i de fleste stater og dækker personskader, du måtte forårsage. Den dækker dog ikke skader på biler eller ejendom.
  2. Frivillig forsikring:
    • Third Party Property Insurance: Dækker skader på andres køretøjer eller ejendom, men ikke din egen bil.
    • Comprehensive Insurance: Tilsvarer dansk kaskoforsikring og dækker både din egen bil og skader på andres ejendom. Denne forsikring anbefales stærkt, især for længere roadtrips.
    Populære forsikringsselskaber er Allianz og NRMA Insurance.

Vejhjælp i Australien (Road Service)

Når du køber en bil i Australien, kan det være en god idé at tilmelde dig vejhjælp. Vejhjælp giver dig sikkerhed og assistance, hvis du oplever problemer som flade dæk, batterifejl eller motorstop. Der findes forskellige organisationer i Australien, der tilbyder vejhjælp, og de opererer i de enkelte stater og territorier. Her er en liste med links:

Ved at tilmelde dig vejhjælp hos en af disse organisationer kan du få adgang til pålidelig assistance, uanset hvor du kører i Australien. Nogle organisationer tilbyder også medlemsfordele som rabatter på brændstof, rejseforsikring og biludlejning.

Tjekliste før køb

Før du køber en bil er det vigtigt at gennemgå en række punkter for at undgå uforudsete problemer og udgifter. Her er en overskuelig tjekliste:

  1. Motor
    Prøvekør bilen grundigt og lyt efter mislyde fra motoren, både ved opstart og under kørsel. Mislyde kan indikere, at taktkæden eller tandremmen skal udskiftes, hvilket kan koste mange tusinde kroner.
  2. Forrude
    Undersøg forruden for stenslag eller begyndende revner. En bil med skader i forruden vil ikke kunne godkendes ved syn, og udskiftning kan hurtigt koste nogle tusinde kroner. Er der varme i ruden er den endnu dyrere.
  3. Aircondition
    Afprøv aircondition under testkørslen. Hvis anlægget ikke fungerer, kan det koste 5-6.000 kr. at reparere, og en komplet udskiftning kan løbe op i 10-12.000 kr.
  4. Dæk
    Kontroller dækkenes slid. Det anbefales at skifte dæk, når mønsterdybden er under 3 mm. Sørg også for, at alle dæk er af samme type og at slidet er ens fordelt
  5. Synet betyder ikke fejlfri bil
    Selvom bilen for nylig er synet, garanterer det ikke, at den er i god stand. Syn kontrollerer kun, om bilen er lovlig at køre i, ikke motorens, gearkassens eller koblingens tilstand.
  6. Totalomkostninger
    Tænk ud over selve bilens pris. Udgifter som forsikring, registrering og tests varierer fra stat til stat. Derudover kommer løbende omkostninger som brændstof, reservedele og løbene vedligehold.
  7. Slutseddel
    Underskriv ikke slutsedlen, før du er helt sikker på bilens tilstand. Din underskrift på en slutseddel er bindende og forpligter dig til købet.

Ved at følge denne tjekliste kan du minimere risikoen for ubehagelige overraskelser og sikre, at du får en bil i god stand.

Tjek bilen for økonomiske udeståender

Tidligere blev REVS (Register of Encumbered Vehicles) brugt i Australien til at tjekke en bils historik før køb. I januar 2012 blev REVS erstattet af Personal Property Securities Register (PPSR), som administreres på føderalt niveau. PPSR giver mulighed for at undersøge, om et køretøj har ubetalte lån, er meldt stjålet eller er blevet afskrevet efter en ulykke.

For at foretage en søgning skal man bruge køretøjets VIN-nummer (Vehicle Identification Number). Flere online tjenester tilbyder adgang til disse oplysninger mod et mindre gebyr:

  • PPSR Information – Den officielle side for PPSR, hvor man kan lave søgninger.
  • RevsChecker – En privat tjeneste, der tilbyder nem adgang til køretøjshistorikrapporter.
  • RevsCheck – En anden platform til at tjekke biler i Australien.

Selvom REVS ikke længere er i brug, refererer mange stadig til køretøjshistorikrapporter som “REVS checks.” Disse rapporter er nu baseret på data fra PPSR. Det anbefales altid at foretage en PPSR-søgning før køb af et brugt køretøj for at undgå juridiske eller finansielle komplikationer.


Afsluttende tips

  • Få bilen tjekket af en mekaniker før køb. Bed evt. en mekaniker om at tage med ud og kigge på bilen. Det koster selvfølgelig, men kan muligvis spare dig penge på lang sigt.
  • Tegn den forsikring, der bedst dækker dine behov.
  • Overvej road service (svarer til FDM Vejservice), hvis du planlægger at køre uden for de store byer og i outbacken.

Med denne guide er du godt rustet til at købe og bruge en bil i Australien. Klar til at tage ud på vejen? God tur!

Læs også om konvertering af kørekort i Australien.

Frank Andersen

Mere end 29 rejser til Australien siden 1989 Forfatter til "Bilkøb i Australien", "Working Holiday i Australien" og romanen "Under Sydkorset: Emilys Perspektiv". Kørt over 75.000 km. i Australien i bil. Freelance rejseleder på rundrejser i Australien og certificeret "Aussie Specialist" gennem Tourism Australia.

Skriv et svar eller en kommentar

Instagram
RSS
Follow by Email