AktueltBlogOm AustralienRejsen Rundt

Brandmænd langs Great Barrier Reef

Marine stingers findes i det varmere vand i Tropical Queensland året rundt, med den højeste forekomst i ‘stinger sæsonen’ fra oktober til maj. Der er enkle forholdsregler, du kan tage for at minimere din risiko for at blive brændt, og svømme sikkert.

Udbredelsen af brandmænd langs Australiens kyst

I dette indlæg kan du bl.a. læse om:

Stinger Suit

De fleste turarrangører vil give dig et stingersuit, en beskyttelsesdragt, der ligner våddragt og den vil beskytte dig mod potentielle stik. Hvis du bliver stukket, rådes du til at hælde eddike over det berørte område og straks søge lægehjælp. Turarrangører og patruljerede strande med livreddere har generelt eddike til sådanne hændelser.

Stinger suits

Der er to slags brandmænd langs Great Barrier Reef: Irukandji og Box Jellyfish.

Irukandji

Irukandji er små vandmænd med giftige stik, der kan forårsage alvorlig sygdom og endda død i sjældne tilfælde. De kan være lige så små som din tommelfinger eller så store som din håndflade, og deres gennemsigtige udseende gør dem svære at få øje på i vandet. Hvis du skal få et stik af en Irukandji vandmand, rådes du til at søge læge med det samme ved at ringe 000.

De fleste mennesker, der er blevet stukket af Irukandji, har rapporteret, at de kun føler et første stik som et myggestik, før symptomerne mærkes. Almindelige symptomer omfatter opkastning, stærke smerter i ryggen, lemmerne eller maven og et hurtigt hjerteslag. Hvis lægehjælp søges omgående, vil de fleste patienter komme sig i løbet af 24-48 timer.

Irukandji sammenlignet med en Australsk $2 mønt

Box Jellyfish

Box Jellyfish er mindre almindelige, men er større i størrelse og er nemmere at få øje på i vandet, der spænder fra 10 cm til 30 cm høje. Smerten fra stikket er øjeblikkelig og føles typisk som en varm forbrænding, da tentaklerne vikler sig rundt om din hud. Eddike er nødvendig for at minimere stikket. Igen, hvis du tror, at du kan være blevet stukket, bedes du påføre eddike og søge læge ved at ringe til OOO.

Box Jellyfish

Stinger nets og ocean pools

Langs Queenslands kyst findes der strande hvor der er opsat ‘stinger nets’, finmaskede net som holder brandmændende ude af det afmærkede område hvor der er mere sikkert at svømme. Forhør dig evt. i den lokale turistinformation, hold øje med skiltning eller spørg en lokal.

Område med stinger net

Mange steder er der også rock pools, altså svømmebassiner i klipperne langs stranden. Vandet er salt da det er havvand der pumpes ind i dem. Igen er det godt at forhøre sig hvis man er i tvivl. Umiddelbart efter storm og høje bølger kan der være risiko for at brandmænd er skyllet op i poolen.

Rock pool

Frank Andersen

Mere end 29 rejser til Australien siden 1989 Forfatter til "Bilkøb i Australien", "Working Holiday i Australien" og romanen "Under Sydkorset: Emilys Perspektiv". Kørt over 75.000 km. i Australien i bil. Freelance rejseleder på rundrejser i Australien og certificeret "Aussie Specialist" gennem Tourism Australia.

Skriv et svar eller en kommentar

Instagram
RSS
Follow by Email