Wittenoom, en spøgelsesby i WA
Wittenoom henligger som en næsten forladt by i Hamersley Ranges i det nordlige Western Australia, syd for Port Hedland. Let at overse på kortet og langt fra de store hovedveje der kører fra Perth og op i de nordlige regioner.
Wittenoom var oprindeligt en større by i forbindelse med Wittenoom Gorge, tidligere en af Australiens største asbest miner. Nu udvinde man ikke længere asbest, minen er derfor lukket og byen næsten slukket. Dog er der en lille skare der holder stand. Der findes en lille grocery store med posthus. Officielt findes der ikke en benzinstation i byen, men benzin kan købes på posthuset. Prisen er høj, men det er den eneste benzin i flere hundrede kilometers omkreds. Nærmeste anden mulighed for benzin er i Tom Price som, modsat Wittenom, er en stor velfungerende by, men her brydes der også jernmalm. Jernmalmen fra Tom Price er blandt den reneste i verdenen.
I Wittenoom finder du også en campingplads og en heliport. Om dagen undres man over at man faktisk ikke ser andre mennesker, eller kun relativt få, men bevæger man sig ind i byens grocery store finder man et par lokale der hænger ud.
Vi blev foreslået at tage ud og gå en tur ved den nedlagte mine, og her kunne vi måske være heldige at finde ‘Tiger Eye’, en brunlig stenart som forekommer mellem asbestlagene. Poleres Tiger Eye opnås en dyb tredimensional virkning, som om stenen ikke er solid.
For at komme ud til minen skal man køre nogle kilometer gennem en smal kløft, Wittenoom Gorge’ og helt nede i bunden. Hvor vejen ender ligger der et gammelt hus med en gammel velpasset have.
Der er en mindre parkerings/vende plads hvor man kan efterlade bilen. Den står sikkert ikke i vejen idet der kun sjældent kommer besøgende til minen. Flere mindre stier fører ind og op i området omkring den gamle mine. Selve minen er lukket med store lufttætte døre så der ikke kommer ‘farlig’ asbest ud. Der er mange ghost gum’s, buske og spennifix græs og alle i nuancen vissengrøn. Set som kontrast til den røde jord og klippe er det utroligt smukt, og kunne godt give inspiration til farverne til efterårets tøjkollektioner.
I løbet af de timer vi tilbragte ude ved minen, fandt vi adskillige stykker sten som vi var sikre på var Tiger Eye. Da vi kom tilbage til bilen var der en gammel dame ude for at gå i haven. Hun kom hen for at snakke og stille spørgsmål, og for at sælge os noget frisk hjemmebagt kage. Vi fik stillet hendes, og for den sags skyld også vores egen nysgerrighed, og købt kage til aftenkaffen hjemme ved bålet. Vel tilbage i byen kørte vi ned til butikken for at vise hvad vi havde fundet, og fik her bekræftet at det var Tiger Eye, og oven i købet nogle store flotte stykker! ‘Nu var I vel ikke inde i minen efter dem??’, og det var vi selvfølgelig ikke.
I byen hersker der blandede følelser omkring emnet asbest. For de flestes vedkommende betød det arbejde, kammerater og sammenhold, alle faktorer der faldt bort da minen lukkede. For andre betyder det tabet af ægtemænd der pga. arbejdet i minen døde af ‘stenlunger’, lunger der er fyldt af de bittesmå fine asbest fibre der frigives i forbindelse med brydningen. Mange af de tilbageblevne lever med mindet om en sorgfri tid med masser af arbejde i en by som de betegner den bedste i hele verdenen.
Turen til Wittenom og Wittenoom Gorge står for mig en fantastisk oplevelse. Her var et andet billede af Australien, en anden historie, og et sted hvor tiden næsten står stille. Turen skal planlægges med hensyn til benzin, mad og drikkevarer, men falder næsten naturligt hvis man er på vej fra Darwin til Perth, eller omvendt, og også gerne vil opleve Hamersley Ranges Nationalpark. Der er flere gode steder at trekke fra i parken, der er masser af mulighed for camping, og så befinder man sig i et af de smukkeste steder i Australien, og et af de mest fredfyldte.
Tilbage i Sydney fik vi poleret vores Tiger Eye. Ham der polerede er en af Australiens bedste Gemstone specialister og han spurgte nysgerrigt hvor vi havde disse store stykker fra. Da han fik svaret troede han os ikke først. ‘Tiger Eye af så høj kvalitet som det i har her har jeg ikke tidligere set i Australien!’. Men han kom til at se mere!
Pas på temperaturen
Uanset årstiden skal man være opmærksom på at der til tider kan forekomme nattefrost i nationalparken, og det er ned til -5 grader. Selvom det er varmt når du lægger dig til at sove, bør du have et tæppe eller en sovepose parat.