AktueltBlogWorking Holiday

Hvor søger jeg efter lejebolig i Sydney og omegn?

Lad os bare lægge ud med at sige, at markedet for lejeboliger i Sydney er kaotisk, priserne svimlende høje og betingelserne nærmest urimelige. Det er så absolut udlejers marked, så du bliver nok nød til at indgå nogle kompromisser omkring beliggenhed, størrelse og priser.

Offentlig transport eller egen bil

Hvor du arbejder eller studerer, holdt op mod hvilket område du gerne vil bo i, afhænger i stor grad af hvorvidt du skal rejse med offentlig transport eller har egen bil. Ingen tvivl om at en bil giver fleksibilitet men husk også at tænke ind hvor du kan parkere imens du er på arbejde. Er du håndværker med skiftende arbejdspladser er det ikke altid du kan parkere på eller ved byggepladsen. Det er heller ikke sikkert byggepladsen ligger bekvemt i forhold til offentlig transport, så det kan være et tosidet problem.

Har du ikke bil skal offentlig transport helst passe bare sådan nogenlunde. Bedst er det at finde bolig med nem tilslutning til togene, især jo længere du kommer fra din arbejdsplads eller studie, da togene jo oftere kommer hurtigere frem. Du kan dog nok ikke helt undgå at skulle bruge bus i den ene eller begge ender af din rejse til at komme til, fra eller på tværs af tognettet. Heldigvis er den offentlige trafik i Sydney langt bedre i dag end for år tilbage, så omend det tager tid er det en mulighed, og det giver ligeledes mulighed for at søge længere væk fra city hvor mulighederne kan være bedre. Klik på nedenstående kort for at downloade en PDF fil som ud fra tognettet i Sydney angiver prisniveauerne for leje via portalen www.flatmates.com.au, med søgning i det relevante område, ved at klikke på stations navnet.

Lejeperiode og depositum

Jo længere du ønsker at leje, jo bedre står du i forhold til udlejer. Desværre er der rigtig mange udlejere som ikke udlejer til korttidsleje, dvs. perioder på under 12 måneder, hvilket indsnævrer udvalget af boliger betragteligt, og som markedet ser ud lige nu står det nok ikke for at ændre sig foreløbigt.

Depositum på det lejeboliger kommer også typisk bag på os danskere som er vant til 3 måneder depositum og 1 måned leje forud. I Australien kan du sagtens blive mødt om krav på 6 og op til 12 måneders depositum hvilket virker fuldstændig urimeligt, men desværre dikteret af markedet. Vær ydermere opmærksom på hvordan dit depositum anvendes i forbindelse med fraflytning, og forvent ikke at få dit fulde depositum tilbage.

Airbnb, hostels og sharehousing

Ved leje i kortere tid er det ofte en god idé at kigge på leje gennem Airbnb, hostels eller finde sharehouse accommodation, altså at leje sig ind sammen med andre (og hvad det kan medføre af godt og ondt). Med Airbnb kan man evt. indgå en lejeaftale med udlejer, udenom Airbnb, når man har boet der i et par uger og dermed opnå en billigere leje.

Brug netværket

Ingen tvivl om at netværket skal sættes på arbejde. Spørg blandt kollegaer, de lokale på pubben, venner og venners venner, ja selv folk du møder på indkøb eller på ture rundt i byen. Er du alene afsted er det selvfølgelig lettere end hvis 4-5 venner søger bolig sammen, men intet er umuligt. I skrivende stund er mit eget netværk sat i sving da jeg får mange henvendelser, primært fra håndværkere og studerende.

Selvom boligsøgning er betydeligt lettere når først du er ankommet skader det ikke at spørge omkring blandt andre som er afsted eller har været afsted. Alle muligheder skal undersøges.

Nedenstående finder du en række links til boligsøgnings platforme.

Søg på nettet

Værd at vide

  • Leje opgives oftest pr. uge, f.eks $900/week
  • Including/excluding utilities, udgifter til EL, vand og varme
  • Størrelse angives oftest ikke i kvm. men i antal soveværelser, f.eks 2 bedroom
  • Furnished/unfurnished, møbleret eller ikke møbleret
  • Sæt dig grundigt ind i lejebetingelser, f.eks i forbindelse med fraflytning.

Frank Andersen

Mere end 29 rejser til Australien siden 1989 Forfatter til "Bilkøb i Australien", "Working Holiday i Australien" og romanen "Under Sydkorset: Emilys Perspektiv". Kørt over 75.000 km. i Australien i bil. Freelance rejseleder på rundrejser i Australien og certificeret "Aussie Specialist" gennem Tourism Australia.

Skriv et svar eller en kommentar

Instagram
RSS
Follow by Email