AktueltBlogOm Australien

How to speak Australian, en intro til det Australske sprog

Det Australske sprog er en udløber af det engelske sprog, men ved at befinde sig på den modsatte side af kloden end England, har sproget taget en drejning i sin helt egen retning. Hvordan taler man Australsk? Heldigvis kommer du rigtig langt med både dit skole og business engelsk i Australien, men hænger du længe nok ud med de lokale kan du ikke undgå at lægge øre til mærkelige ord og vendinger som til en start lyder som volapyk, men efterhånden giver det mening og du begynder at forstå deres lingo.

Eksempler på ofte anvendte ord og vendinger

  • No worries – Denne sætning er typisk australsk og afspejler den afslappede holdning og ubekymrede natur i kulturen. Den bruges ofte til at betyde “velbekomme” eller “lad være med at bekymre dig om det”.
  • She’ll be right – Denne sætning bruges til at formidle en følelse af optimisme eller forsikring om, at alt vil være i orden eller løse sig til sidst.
  • Good onya – Forkortelse af “godt gået” bruges denne sætning til at udtrykke godkendelse, beundring eller værdsættelse for nogen handlinger eller præstationer.
  • Fair dinkum – Denne sætning betyder “ægte” eller “autentisk”. Den kan bruges til at bekræfte sandheden i en udtalelse eller beskrive nogen, der er oprigtig og ærlig.
  • Strewth – Et udbrud af overraskelse, forbløffelse eller vantro. Det er en forkortet form af “Guds sandhed” og bruges ofte i australsk slang.
  • G’day – En forkortet form af “god dag”, dette er en typisk australsk hilsen, der betyder “hej”. Det bruges ofte i uformelle situationer.
  • Arvo – Forkortelse for “eftermiddag”. Australiere bruger ofte denne forkortelse, når de henviser til eftermiddagstimerne.
  • Flat out like a lizard drinking – Denne sætning betyder at være ekstremt travl eller arbejde hårdt. Den skildrer et firben, der ligger fladt på jorden og hurtigt drikker vand.

Ovenstående udtryk er nogle få eksempler, og der er mange flere farverige sætninger og udtryk i Australsk Engelsk. Sproget er fyldt med unikke udtryk, der afspejler landets rige arv og særegne måde at kommunikere på.

Tips til at tale Australsk (‘Strine’)

Prøv at ændre bogstaverne i slutningen af nogle ord, især lyden af “r”. Så supper, after og dinner bliver supah, aftah og dinnah.

Australiere elsker at forkorte deres ord, for hvem har tid til alle de bogstaver? For eksempel er en servicestation en ‘servo’, eftermiddag ‘Arvo’, og formiddags kaffe og en smøg bliver til ‘smoko’.

Tilføj “-ey” eller “-ie” til ordene. Present bliver pressie, Breakfast bliver brekkie, og mosquito bliver mozzie.

Udtal “oo”-lyden som “ew”. Australiere siger pool, school og cool som pewl, skewl og kewl.

Frank Andersen

Mere end 29 rejser til Australien siden 1989 Forfatter til "Bilkøb i Australien", "Working Holiday i Australien" og romanen "Under Sydkorset: Emilys Perspektiv". Kørt over 75.000 km. i Australien i bil. Freelance rejseleder på rundrejser i Australien og certificeret "Aussie Specialist" gennem Tourism Australia.

Skriv et svar eller en kommentar

Instagram
RSS
Follow by Email