Rejsen Rundt

Gode råd til den lange tur

Når man rejser med bil i Australien er det ikke unormalt at køre time lange strækninger næsten uden at se noget eller møde nogen. Det er godt at forberede sig ordentligt inden man tager disse lange stræk, både i forhold til bilen, men absolut også i forhold til underholdning.
Heldigvis bliver det rutine hvis man rejser i længere tid.

Bilens tjekliste

  • Tjek dæktryk og dækkenes generelle stand
  • Tjek også luft i reservehjulet
  • Tjek bilen for olier og køler væske, og ha’ ekstra med
  • Tjek bremser og lys
  • Er der brændstof i reservedunken og har du nok til dagens etape
  • Er der nok ekstra vand, både til at drikke og til hvis bilen skulle tørste?
  • Har du smurt en god madpakke og forsynet dig med diverse snacks og drikkevarer på køl?
  • Sørg nu for at have mere end en CD med. Det bliver trættende i længden at høre den samme skive igen og igen.

Gør det til en god vane at lave et stop på 10-15 minutter hver anden time

Gør regelmæssige stop

Især når man kører op gennem Australien, langs med nord/vest kysten og over Nullarbor kan der være langt imellem med- og modkørende trafik. Derfor kan det ofte komme som en overraskelse når der pludselig ligger et road train lige bag dig eller når du opdager en modkørende billist som ligger midt på kørebanen og ikke har opdaget dig. Gør det til en god vane at lave et stop på 10-15 minutter hver anden time hvor der kan blive tisset af, strukket ud og evt. skiftet chauffør.

Husk også at få drukket vand, en mundfuld hver 10. minut eller en kopfuld hver time.

Mange steder vil man opleve at truck stops og road houses tilbyder gratis kaffe til bilens chauffør, et tilbud det er en god idé at tage imod, uanset om du drikker kaffe eller ej. Her er der også lejlighed til at forhøre sig om lokale forhold og spændende stop på vejen videre.

Sidste tankstation de næste 560 km

Et skilt man ikke skal sidde overhørigt. Sørg for at tanke op op fyld reservedunke(ne). Roadservice kører ikke lige ud til dig med 10 liter benzin fordi du “troede” du kunne klare den frem til næste tankstation.

Varieret musik

Heldigvis er mulighederne for medbragt musik væsentligt bedre i dag end for 25-30 år siden. 2 slidte kassettebånd med The Eagels og Enya bliver man træt af i længden, og muligheden for at kunne tune ind på en lokalradio med god musik “in the middle of nowhere” er nærmest ikke eksisterende. Gudskelov kan man i dag transportere hele sin musiksamling på sin Ipod eller smartphone, og med et AUX kabel købt for 5-10 dollar i K-Mart eller The Reject Shop kommer din ynglings musik hurtigt ud gennem bilens højttalere. Har du ikke AUX stik eller Bluetooth i bilen kan man købe diverse adaptere som kan overføre musikken via en FM frekvens eller en kassettebånds adapter som kan erhverves billigt i de fleste elektronik forretninger og road houses.

Ordlege og fordybende samtaler

På et 25.000 km road-trip i 1995 fandt vi det underholdende at fordrive de mange timer på vejen med sjove ordlege. Byer der starter med….., Gæt en sang, osv. Fald nu ikke for fristelsen til at tælle røde biler, og slet ikke på vej over Nullarbor 🙂 (Det ender med at du falder i søvn).
Fordybende samtaler kan hurtig slå tiden ihjel, især hvis man er i starten af et forhold, som vi var da vi lavede et liggende 8-tal på Australien. Her hjælper det naturligvis at man har noget spændende at tale om, og at man har en del fælles interesser, for hvem f***** gider høre om fodbold i flere timer når interessen ikke er til sted?
Man kan selvfølgelig også medbringe en æske spørgsmål fra Trivial eller Bezzerwizzer, så lærer man lidt undervejs.

Frank Andersen

Mere end 29 rejser til Australien siden 1989 Forfatter til "Bilkøb i Australien", "Working Holiday i Australien" og romanen "Under Sydkorset: Emilys Perspektiv". Kørt over 75.000 km. i Australien i bil. Freelance rejseleder på rundrejser i Australien og certificeret "Aussie Specialist" gennem Tourism Australia.

Skriv et svar eller en kommentar

Instagram
RSS
Follow by Email