Rejsen Rundt

Populære rejseruter

Den tid du har til din rådighed sætter begrænsningen for hvor stor en del af Australien du kan nå at se. Ligeledes hvor langt du ønsker at køre dagligt, holdt op mod hvad du ønsker at se og opleve. Rejser du med børn er der også dem at forholde sig til. Hellere kvalitet frem for kvantitet.

Nedenfor har jeg listet nogle af de mest populære rejseruter:

  • Østkysten
  • Østkysten og Central Australien
  • Vest Australien
  • Australien rundt
Populære rejseruter i Australien
Populære rejseruter i Australien

Østkysten

Mange tager turen op langs østkysten fra Sydney til Cairns for at opleve Great Barrier Reef og et godt mix af storby og outback. Dene tur er særdeles velegnet hvis man har mindre end 3 måneder til sin rådighed. Populære stop på vejen op er Blue Mountains National Park, vindistriktet Hunter Valey og byen Cesnock, Sydney’s nordlige satelit Newcastle, Byen i højlandet Gloucester, Kystbyerne Port Macquarie, Coffs Harbour og den meget populære badeby Byron Bay som også makerer det østligeste punk på det Australske fastland.

Herfra går turen videre til The Gold Coast i delstaten Queensland og videre op gennem Surfers Paradise til Brisbane som er denne stats hovedstad. Brisbane har som Sydney mange seværdigheder at byde på i form af parker, museer, historiske steder og indkøbs strøg. Her finder du ligeledes et kæmpe udbud af cafeer og restauranter og et væld af hoteller, hostels, Airbnb og camping.

Læs også artiklen “Sydney til Brisbane

Nord for Brisbane har du mulighed for at besøge Australia Zoo som er en dyrepark der blev startet af Steve Irwin, nok mest kendt for sine naturudsendelser “The Crocodile Hunter” på bl.a. Animal Planet og Discovery Channel. Lidt længere nordpå kommer man til badebyen Noosa som er kendt for sine strande og en afslappet atmosfære. Mange har haft tilbøjelighed til at hænge fast her i kortere og længere tid. Videre nordpå går turen til Hervey Bay som er adgangspunkt til verdens største sandø Fraser Island. Det er muligt at tage på 1, 2 og 3 dages ture til Fraser Island. Fraser Island markerer samtidig starten på Great Barrier Reef, verdens største barriere rev.

Nu er turen kommet til Bundaberg som nok er mest kendt for sin produktion af Bundaberg Rum. Afhængig af årstiden er det også muligt at komme ud at se havskildpadder komme på land for at lægge æg, eller overvære nyklækkede skildpaddeunger kæmpe sig vej henover stranden og ud i havet, på vej ud på eventyr, før de igen vender tilbage til deres fødestrand for selv at lægge æg.

Videre nordpå kommer du igennem Gladstone og Rockhampton. Lidt nord-øst for Rockhampton finder du badebyen Yeppoon hvorfra der også afgår båd til Great Keppel Island, en skøn sandø med dejlige kridhvide strande. Videre op til Mackay for derefter at komme til Airlie Beach ved Whitsunday Islands, en samling af smukke øer indenfor Great Barrier Reef. Fra Airlie Beach går turen videre til Townsville hvor man ikke bør snyde sig selv for en 2-3 dages tur til skønne Magnetic Island. Man kan vælge at tage egen bil med over eller leje en mini moke (motorcykel motor bil) på øen. Her er der rig mulighed for at se koalaer og wallabies og se gamle fæstningsværker fra 2. Verdenskrig som var med til at beskytte Townville mod japanske luftangreb.

Mellem Townsville og Cairns finder du Wallaman Falls, Australiens højeste enkelt falds vandfald. Turen ind er lidt af en afstikker, og har man tid skal man ikke snyde sig selv for en tur ned til bunden af vandfaldet. Det er en god ide at medbringe mad og drikke da der ikke findes kiosker elle cafeer på vejen ind til Wallaman. Køreturen fra Townsville til Cairns med besøg ved Wallaman kan sagtens klares på 1 dag, men det er en god ide at booke overnatning i Cairns dagen før ankomst, da der til tider kan være svært at finde ledig overnatning sidst på dagen.

Wallaman Falls i det nordlige Queensland
Wallaman Falls

Cairns er et kapitel for sig selv. Cairns er den by på østkysten der ligger tættest på The Great Barrier Reef og herfra afgår dagligt utallige ture til revet. Det er en god ide at shoppe lidt rundt og sæte sig ind i hvad det er man får for sine penge. Det er godt at have i baghovedet at pris og kvalitet som regel hænger sammen. De billigste ture er som regel også dem der tager længst tid om at komme ud på revet, hvilket betyder at der er mindre tid til at snorkle og udforske. De dyre ture er oftest med hurtig båd og med mad inkluderet. Lige udenfor Cairns ligger Crystal Springs som er en serie af kilder med små vandfald. Dette er et populært udflugtssted, især når det er ekstremt varmt. Der er mange træer som giver skygge og vandet er dejligt køligt at bade i. Lidt nord for Cairns finder du Kuranda som er en by der ligger oppe i højlandet. Man kan komme til Kuranda med tog og svævebane. Flere gange om ugen afholdes der marked i Kuranda, og det er bestemt en oplevelse værd.

Cape Tripulation er der hvor revet møder regnskoven. Cape Trip er meget populært blandt backpackere, og her findes adskillige hostels som er som små landsbyer i regnskoven.

Turen op eller ned af østkysten kan sagtens klares med 3 uger til sin rådighed. Det kræver dog omhyggelig planlægning og efter min mening tilbringer man for meget tid med at køre og der er ikke nok “elastik” til at man kan være impulsiv. Der er nok flere fravalg end tilvalg og jeg vil til enhver tid anbefale minimum 6 uger til denne tur. I min turbeskrivelse har jeg udeladt mange steder som ville kræve endnu mere transport og længere tid til sin rådighed, men de nævnte steder er absolut højdepunkter.

Three Ways i Northern Territory
Three Ways i Northern Territory

Østkysten og Central Australien

I Store træk, efter Cairns går turen vestpå via Mount Isa til Three Ways i Northern Territory. Three Ways er punktet hvor vejen fra østkysten mødes med vejen fra Darwin til Adelaide. Igen afhængig af den tid man har til sin rådighed kan man her køre nordpå og opleve Cathrine Gorge, Kakadu og Litchfiel National Park samt Darwin som er hovedstaden i Northern Territory. Her er valg af årstid også afgørende for hvad man kan opleve, for kommer man i regntiden er national parkerne lukket og så er der ikke meget at komme efter. Sydpå finder du byen Tennant Creek som er et godt sted at overnatte og tanke og efterse bilen inden turen går mod Alice Springs. På vejen til Alice Springs kommer man forbi Devils Marbles som er et foto og strække ben stop værd. Alice Springs byder på Flying Doctors, school of the air, små museer og et væld af hyggelige cafeer og restauranter. Der er mange hostels i byen og et par gode camping pladser. På turen videre fra Alice Springs kan man gøre en afstikker til Kings Canyon, Kata Tjuta og Uluru.

Coober Pedy

Cooper Pedy er en (delvist) underjordisk mine by i det nordlige South Australia. Her graver man efter Opaler og lever livet lettere lovløst. De fleste bliver ikke længere end højst nødvendigt, men bliver man i længere tid vil man finde mange spændende facetter af denne noget specielle by. Der er masser af overnatningsmuligheder i form af hostels, moteller og camping pladser, men det er nu en helt speciel oplevelse at sove i en seng under jorden.

Den videre tur ned til Port Augusta går gennem Glendambo som er et truckstop med tankstationer, motel, hostel og camping. På pubben har de en kæmpe åben pejs hvor man kan sidde langs kanten og udveksle løgnehistorier med de andre rejsende og få sig en velfortjent kop øl. Igen er det dog de færreste der vælger at overnatte i Glendambo, men det kan somme tider blive nødvendigt hvis man som os ventede på en ny vandpumpe til bilen. Det kan du læse mere om i min artikel 44 timer i Glendambo.

Tilbage til civilisationen

Man forlader outbacken lige inden ankomsten til Port Augusta. Herfra og til Adelaide ligger et par spændende vinsdistrikter, Claire Valley og Barossa Valley. Adelaide er så afslutningen på denne tur som nu enten kan gå til Melbourne via Great Ocean Road eller inland via Western Hwy, til Sydney direkte eller via Broken Hill, eller tilbage via Port Augusta til Perth i Western Australia.

Den beskrevne tur kan man sagtens klare på 6-8 uger, men igen, jo længere tid du har har til din rådighed jo mere kan du opleve, og så kan de lange køreture brækkes over i kortere bidder og flere spændende steder besøges.

Der er ingen af de beskrevne steder der kræver at man kører i en 4WD, men er dette drømmen lukker det selvfølgelig op for muligheder som ikke er beskrevet her, og som vil kræve at man har længere tid til sin rådighed og en mere solid pengepung. Læs mere om 4WD her.

Vest Australien

Der er et par muligheder når det gælder Vest Australien. Igen afhænger alt af den tid man har til sin rådighed. Området syd for Perth og den sydlige kyst strækning byder på skønne naturoplevelser og et væld af vingårde. Turen op langs vestkysten tager dig gennem landbrugsområder, skønne kyst strækninger, outback, national parker og marine rev. Er man ikke på vej rundt om Australien er det meget ambitiøst at køre meget nordligere end Coral Bay og Ningaloo Marine Park idet der køres lange øde strækninger. Alternativt kan man starte i Darwin og køre ned til Perth eller omvendt, og her er der så et væld af oplevelser, men der skal stadigvæk køres mange kilometer, heldigvis mest gennem smukt landskab. Der er mange der vælger at leje en autocamper til turene i Vest Australien, hvilket giver rigtig god mening. Og rejser man med børn er det nærmest et must. Alle de pragtfulde steder hvor man kan holde frokost eller tisse stop, og orker man ikke at køre længere er det jo bare at gøre holdt for natten. WA kræver ikke 4WD, men igen kan det lukke op for nogle spændende muligheder. Vest Australien kan klares på 1-3 uger alt efter ambitioner og tid til rådighed.

Australien rundt

Den store drøm for mange er at køre hele vejen rundt om Australien og det er en tur der kræver længere tid og en god økonomi. Jeg vil ikke anbefale mindre end 3 måneder. Sæt gerne op til 6 måneder af til sådanne en tur, så når man også at få sjælen med. Denne tur kræver noget mere planlægning. Med planlægning tænker jeg ikke så meget ned i detaljer, men mere at man har gjort sig nogle grundige overvejelser omkring valg af bil, hvad man i store træk godt kunne tænke sig at se, hvilke overnatningsmuligheder man vil benytte sig af, madlavning (da alt for hyppige café og restaurant besøg hurtigt kan sætte aftryk i økonomien), om man vil arbejde undervejs, m.m. Jo længere tid man har til sin rådighed til denne tur, jo flere oplevelses dage har man i forhold til transport dage, og jo mere “elastik” er der bygget ind skulle man pludselig få lyst til at blive et sted i længere tid end planlagt. Fordelene ved ikke at detail planlægge er at der er masser af plads til pludselige indskydelser, besøg af steder man er blevet anbefalet af andre rejsende, osv.

Planlægning, planlægning, planlægning

Uanset hvilken tur man har planer om at tage på er det en god ide at planlægge og researche så man har de overordnede linjer for turen på plads. Skal jeg købe eller leje bil? Hvilke overnatningsmuligheder vil jeg benytte mig af. Hvor dybt vil jeg trænge ind i Australien og hvor mange kilometer vil jeg tilbagelægge.

Følg med her på bloggen, stil spørgsmål og find svar i andres historier og gode råd. Følg os ligeledes på Facebook for opdateringer og nyheder.

Frank Andersen

Mere end 29 rejser til Australien siden 1989 Forfatter til "Bilkøb i Australien", "Working Holiday i Australien" og romanen "Under Sydkorset: Emilys Perspektiv". Kørt over 75.000 km. i Australien i bil. Freelance rejseleder på rundrejser i Australien og certificeret "Aussie Specialist" gennem Tourism Australia.

Skriv et svar eller en kommentar

Instagram
RSS
Follow by Email