AktueltByvandringerRejsen Rundt

1 dag i Alice Springs

Alice Springs ligger i det centrale Australien i den sydlige del af staten Northern Territory knap 16 timers kørsel nord for Adelaide og 15 timer syd for Darwin. Herfra er der knap 2.000 km. til henholdsvis øst- og vestkysten i lige linje, så godt og vel midt i Australien.

Denne artikel giver et eksempel på hvad man kan få 1 dag til at gå med hvis man er i Alice Springs på vej nord eller sydpå. Stederne der omtales er også familievenlige og der er god tid til at få det hele med. Programmet forudsætter at man er i egen bil, men der findes tilsvarende ture man kan booke sig ind på.

Alice Springs Desert Park

15 minutters kørsel vest for byen, lidt syd for forstaden Larapinta, ligger Alice Springs Desert Park som er en dyre og fugle park med et repræsentativt udvalg af de dyr og fugle som lever i regionen. Her kan man let bruge 3-4 timer, så kom tidligt inden det bliver for varmt. Parken åbner allerede kl. 7.30 hvilket giver god tid til at kigge rundt inden det store fugleshow starter kl. 10 (kom allerede kl. 9.45 for at få en god plads).

Der er et flot besøgscenter med gode toiletforhold og en lille souvenir afdeling og en lille café. Der er ligeledes et picnic område hvor man kan spise sin medbragte mad.

RFDS – Royal Flying Doctors Service

Måske du kender De Flyvende Læger fra den Australske TV serie af samme navn.

RFDS leverer klinik og ambulance service via et netværk af fly til de der lever afsides i den Australske outback og dermed sikrer dem nogenlunde de samme muligheder som hvis de boede i en større by. Det gamle hovedkvarter som ligger lidt syd for centrum er i dag omdannet til et museum hvor du via lysbilleder, film og plancer får et godt indblik i servicens historie og de ydelser de leverer i dag. Midt i udstillingen står der en ½ model af et lægefly som man kan gå ombord i, og se for sig selv de trange kår der arbejdes under. Med hjælp af VR teknologi kan man komme med op at flyve, enten som pilot eller som læge/behandler bag i flyet. Der er udstillet gamle radioer og vist gamle radiorum, eksempler på de klinikker de forskellige stations stiller til rådighed og man kan læse om mange cases hvor hjælpen er kommet fra luften i forbindelse med fødsler, ulykker og akut ambulance service.

I souvenir butikken kan du købe bøger og souvenirs og hele overskudet går ubeskåret til tjenesten. Sæt gerne 1-2 timer af til dit besøg.

Frokost i Alice

Tiden nærmer sig frokosttid og i det centrale Alice Springs finder du et stort udvalg af små caféer, take-away restauranter og supermarkeder hvis du skal have stillet din sult inden turen fortsætter.

School of the air

School of the air kaldes også for verdens største klasseværelse, og ikke uden grund. Skoletjenesten blev etableret efter RFDS da man så en mulighed for at benytte tjestens radionetværk til at undervise børn på fjerntliggende cattle stations (kvæg farme), roadhouses (tankstationer) og communities (lokalsamfund). Radio undervisningen blev et supplement til hjemmeundervisningen som oftest blev udført af en forældre eller en ansat hjemme lærer.

Via film og en lokal guide bliver man sat ind i tjenestens historie og får en gennemgang af et undervisningsforløb som det udfolder sig i dag.

Tjenesten har udviklet og tilpasset sig med tiden og benytter i dag avanceret og banebrydende Internet teknologier til undervisningen.

Rundvisningen tager ca. 1 time så kom i god tid da de lukker klokken 15.00

Den gamle telegraf station

Et par kilometer nord for Alice Springs ligger den oprindelige telegraf station ved bredden af Todd River, omgivet af en smuk naturpark med picnic arealer og offentlige toiletter. Der betales entre for at komme ind og se de oprindelige bygninger og via plancer fortælles historien om hvordan man anlagde en telegraf linie op igennem det centrale Australien båret af 36.000 telegraf master. Man kan se eksempler på gammelt kommunikationsudstyr og se hvordan de som arbejdede på telegrafstationen boede.

Vær opmærksom på at museet og caféen lukker kl. 16.00, men ikke den omkringliggende park.

ANZAC Hill

ANZAC Hill er en høj som ligger midt i Alice Springs, lige nord for Todd Mall. Her har man indrettet et stort krigs mindesmærke for at huske de som døde i en af de mange krige og konflikter Australien har været en del af, som et land undet den Britiske Krone.

Fra toppen af højen er der ligeledes en fantastisk flot udsigt over Alice Springs og de omkringliggende forstæder. Er man her ved solopgang eller solnedgang får man også her nogle flotte udsigter og billeder til turalbumet.

Opsummering

Har man fulgt ovenstående program har man fortjent en god middag og en dukkert i poolen. Det har været en dag fuld af læring med masser af indsigt i det at leve afsides i Australien, men alligevel være forbundet, og aldrig længere væk fra en læge eller en ven end din radio rækker. Barske mænd og kvinder byggede en infrastruktur hvorfra en hel by udsprang og gav levevis og levebrød til familier igennem generationer. Alice Springs har meget mere at byde på, men har du kun 1 dag til din rådighed er ovenstående program godt og repræsentativt for byen.

Læs mere om Alice Springs her.

Frank Andersen

Mere end 29 rejser til Australien siden 1989 Forfatter til "Bilkøb i Australien", "Working Holiday i Australien" og romanen "Under Sydkorset: Emilys Perspektiv". Kørt over 75.000 km. i Australien i bil. Freelance rejseleder på rundrejser i Australien og certificeret "Aussie Specialist" gennem Tourism Australia.

Skriv et svar eller en kommentar

Instagram
RSS
Follow by Email