AdelaideByvandringerOm Australien

Gode spisesteder i Adelaide

Som opfølgning på min artikel om nogle af mine favorit restauranter i Sydney, følger jeg her op med et udvalg af mine favoritsteder i Adelaide.
Adelaide er i særdeleshed kendetegnende for sit kæmpe multietniske madudbud, så her er noget for enhver smag og for ethvert budget. I mit valg af spisesteder i denne artikel kommer jeg rundt om dem alle.
Adelaides placering i forhold til havet mod vest, vindistrikterne både nord og syd for byen, bakkerne mod øst og et kæmpe udvalg af små lokale fødevareproducenter gør at byen ligger optimalt for udnyttelse af lokalt producerede råvarer som forvandles til verdensmad som har sin oprindelse tusindvis af kilometer væk.

Jasmin, Indisk mad som får tænderne til at løbe i vand.

Jasmin ligger ud til Hindmarsh Square og er en Indisk familiedrevet restaurant som har forkælet sine gæster med autentiske Indiske retter gennem mange årtier.

Jeg har spist på Jasmin utallige gange, både med min kone og med forretningsforbindelser. Fordelen ved at være der i større selskaber er at der kan bestilles en masse små retter som alle deler, og dermed får man smagt et repræsentativt udvalg af indiske specialiteter. Er man til stærk mad kan jeg varmt anbefale deres Beef Vindaloo som er stærk og utrolig velsmagende. Vi blev anbefalet at prøve deres Double Chocolate Chilli Icecream  til Dessert, og her blev vi heller ikke skuffet. Her komplimenter den rige iskolde mørke chokoladeis de små chiliflager som dukker op af isen, så selvom det brænder i munden, køles man ned af isen, og alt går op i en højere enhed.

Jasmin leverer ligeledes mad ud af huset og kan stå for serveringen eller anrette maden på buffeten.

Steaks så møre at kniven falder igennem kødet.

Er man til en steak af høj kvalitet serveret med godt tilbehør i flotte lokaler, bør man besøge Gaucho’s Argentinian Restaurant på Gouger Street. Her serveres krogmodnede bøffer fra grass feed kvæg.  (dyr kun opvokset på græs, hvilket giver en helt anden marmorering og struktur i kødet end konventionelt opdrættede kvæg).

Første gang jeg spiste på Gaucho’s var da en af mine leverandører ville fejre en ordre jeg havde afgivet, og da han vidste jeg sætter pris på en god steak, kunne intet mindre gøre det! Jeg fik en 400 grams T-bone steak med en bagt kartoffel og en simpel smørsauce til, så smagen af bøffen ikke blev dæmpet af en stærkt krydret pebersauce. Vi fik en udsøgt lokal Shiraz til maden, en perfekt matchende rødvin fra producenten Peter Lehmann. Jeg nød min bøf fra første til sidste bid og havde glemt alt om kartoffel og sauce, og kunne ikke klemme en bid mere ned! Aldrig før havde jeg fået så velsmagende og mørt et stykke kød som kun havde fået en smule salt før den blev stegt på kulgrillen i køkkenet bag restauranten. En oplevelse jeg sent vil glemme og en rettesnor for hvordan kød bør være, opdrættet med respekt for dyret og naturen.

Klassiske italienske retter fremstillet af lokalt producerede råvarer.

En af mine gode venner, Gianni, er 3. generation australier. Hans bedsteforældre kom til Adelaide fra Italien umiddelbart efter 2. Verdenskrig. Her åbnede familien få år senere en italiensk restaurant, The European’ på The Parade i den østlige forstad Norwood. Gianni som selv er uddannet kok har siden barnsben stået i køkkenet med både sine forældre og bedsteforældre og lært det italienske køkken at kende fra bunden. Det er efterhånden mange år siden han overtog den daglige drift af restauranten og han er med i en bevægelse der hedder noget med ’35’. Det betyder at minimum 85% af de råvarer der anvendes i restauranten skal være produceret inden for en radius af 35 km. fra Adelaide. Som han udtrykker det, har det både været en kæmpe udfordring men også en velsignelse, for han kender hver og en af sine leverandører, som jo naturligt også er producenten, så han ved hvad de står for og kan være med til at præge deres kvalitet via sine indkøb. I nogle henseender kan indkøbene tage længere tid og det er ikke altid at alting er tilgængeligt, men det udfordrer så køkkenet til at tænke alternativt og tilbyde restaurantens gæster nye og spændende retter i forskellige sæsoner.

Der er næsten altid fuldt booket på The European og det anbefales at bestille bord op til 1 måned i forvejen.

Lækre tapas og lokal vin

På King Willian Road i den sydlige forstad Unley finder du vin & tapas baren The Local Wine Co. Stedet drives af et yngre par som for knap 10 år siden byttede en hektisk tilværelse med 2 fuldtidsjob i Sydney ud med en mere laid back tilværelse som restauratører i en mand og kone restaurant/vinbar. Lokalet er meget Skandinavisk inspireret i lyse indbydende farver og en minimalistisk men meningsfyldt indretning. Når man træder indenfor domineres hele den venstre væg af en kæmpe vinautomat hvor man eftet at have købt et ‘hævekort’ selv kan skænke de vine man gerne vil smage på. Man isætter blot kortet og vælger om man vil have et sip, et halvt eller et helt glas skænket. De forskellige vine er individuelt kølet og hver vin er beskrevet i detaljer så man ved hvad der kommer i glasset. Alternativt spørger man indehaveren som er en orakel af viden omkring vin, både når det kommer til europæiske men i særdeleshed lokale vine. Ønsker man en anretning af tapas til vinen har de et udsøgt lille menukort med spændende tapas fremstillet hovedsageligt af lokale råvarer. De har en skøn lille gårdhave ude bag vinbaren, hvor der er plads til et mindre selskab, og hvor man almindeligvis kan sidde uforstyrret. Man kan gå fra centrum af Adelaide til The Local Wine Co på under en halv time.

Pubkultur med klassiske retter.

Vil man opleve god pub stemning og solid klassisk pub mad vil jeg anbefale at tage på The Kentish Hotel i den østlige del af North Adelaide, en sidegade eller 2 fra Melbourne Street.

The Kentish er en rigtig klassisk country pub med en kæmpe bar, en stor bistro og festlokaler ude bagved. Uanset om det er hverdag eller weekend, er her travlt. Er man flere der ønsker at spise sammen anbefales det at bestille bord i forvejen. Menuen er spækket med alle de klassiske retter og portionerne er store og velsmagende. Min favorit her er pubbens egen Kentish Burger hvor alt er lavet i hånden fra bunden og op. Som dansker kunne jeg lige med nød og næppe undslå mig rødbede i min burger, men ellers serveres den med ‘the lot’, holdt sammen af en steak kniv stukket ned gennem tårnet af herligheder. Baren er veludstyret med et kæmpe udvalg af lokale og nationale øl, lokale vine og det gængse udvalg af spiritus. 

Sidst jeg spiste der var jeg i selskab med min kusine, hendes partner og en håndfuld af deres venner. De kender stedet og personalet godt, og da der blev holdt en stor 21 års fødselsdag i et af festlokalerne, kom al maden som selskabet ikke kunne spise ud på vores bord! Det var noget af en aften med masser af velsmagende mad skyllet ned med rimelige mængder kold øl.

Vietnamesisk all inclusive

For et par år siden inviterede en ven og leverandør mig på frokost på en lille vietnamesisk restaurant i Port Adelaide. Desværre fik jeg aldrig navnet eller adressen på restauranten, men det var en totaloplevelse ud af denne verden.

Vi havde bestilt to retter til deling. En med and og en med gris samt forskellige grøntsager som tilbehør. Det var en varm dag, og vi var midt i et årligt strategimøde, så vi bestilte vand til maden. Straks kom en stor flaske iskoldt vand på bordet, og det var meget forfriskende, men smagte samtidig af vand. Altså som rigtig ubehandlet vand. Først blev retten med and og grøntsagerne serveret. Blot en bid and og jeg sad nærmest med tårer i øjnene, for det smagte som de ænder vi fik fra landet da jeg var barn. Den smagte ikke industrielt, men som et fritgående langsomtvoksende land and. Det samme gentog sig så med svinekødet som smagte som gris skal smage. Grøntsagerne var friske og superlækre og hele måltidet var gennemført. Jeg komplimenterede kvinden i restauranten for den udsøgte frokost og så fortalte hun at alle råvarer de brugte i restauranten kom fra familiens eget landbrug 1 times kørsel nord for Adelaide. Selv vandet, de serverede, kom fra deres egen brønd! Hendes far og hendes 2 brødre og sønnerne arbejdede sammen om landbruget. Hendes mor stod i køkkenet og i weekenderne hjalp datteren ligeledes til i restauranten. Man er jo tilbøjelig til at kalde dette familieforetagende for ‘all inclusive’!

Skøn lille restaurant med fantastisk mad af en udsøgt kvalitet til overraskende lave priser. En oplevelse for livet, og jeg håber at genfinde restauranten når jeg kommer til Adelaide igen.

Surf- og pubkultur i et

West Beach Surf Club ligger som navnet angiver ved West Beach, lige ud til vandet. En surf club som de fleste med en god bar og et lille menukort med kendte klassikere. Jeg har primært anvendt stedet til korte hurtige møder, et sted at mødes inden man tager i byen eller et sidste måltid og en kold øl inden hjemrejse til Danmark. Min absolut favorit her er en portion stegte kartoffelbåde (potato wedges) med creme fraiche og sweet chilli sauce til at dyppe i, selvfølgelig sammen med et stort iskoldt glas øl.

Der er en stor overdækket veranda som vender ud mod havet og en stor åben terrasse på siden af bygningen. Der er en stor parkeringsplads lige ved siden af hvor der stort set altid er plads.

Græsk gyros som drypper af velsmagende ingredienser 

I den vestlige ende af Hindley Street finder du den lille græske gyros restaurant Yianni’s on Hindley. Her serverer de græske gyros som er tilberedt over kulfyrede grille. Du kan vælge mellem okse, kyllinge eller lammekød, eller vælge en kombo af 2 eller alle 3. Kødet pakkes i et kæmpe rundt hjemmelavet fladbrød og toppes og med friske fintskårne grøntsager, masser af friskhakket persille og en god hjemmelavet hvidløgsdressing og chilli sauce.

Der er få borde i restauranten hvis man ønsker at spise på stedet, men jeg har oftest taget maden med og spist i en af de mange parker som omkredser Adelaide. Super velsmagende og kæmpe portioner til en overkommelig pris. Selv når der er travlt venter man sjældent længe på maden.

Afghanske specialiteter centralt i Adelaide 

The Afghan Charcoal Kebab House ligger i starten af Hindley Street, ikke langt fra Rundle Mall. Lokalerne ser ikke ud af meget, men her er altid pænt besøgt. De har et imponerende menukort med spændende grillretter og salater og tilbehør. Personalet er meget opmærksomt og de giver en suveræn service og betjening. Man venter sjældent længe på sin mad, heller ikke selvom der er travlt. Jeg har flere gange bestilt deres mixed grill, som består af et udvalg af deres kødretter, grøntsager, brød og salat. Har man spist en sådan til frokost, kan man sagtens springe aftensmaden over. Deres priser er moderate og maden og servicen er i top.

Anden god læsning

Frank Andersen

Mere end 29 rejser til Australien siden 1989 Forfatter til "Bilkøb i Australien", "Working Holiday i Australien" og romanen "Under Sydkorset: Emilys Perspektiv". Kørt over 75.000 km. i Australien i bil. Freelance rejseleder på rundrejser i Australien og certificeret "Aussie Specialist" gennem Tourism Australia.

Skriv et svar eller en kommentar

Instagram
RSS
Follow by Email