Working Holiday

Working Holiday ABC

Har du fået et Working Holiday Visum til Australien er der visse forhold du skal forholde dig til før du kan begynde at arbejde. Nedenstående liste går nogle af de vigtigste punkter igennem. Under listen har jeg sammenfattet en WH-FAQ.

Jeg har skrevet bogen ‘Working Holiday i Australien‘ som omhandler de mest relevante punkter i forbindelse med et Working Holiday ophold i Australien. Bogen er på 40 sider.

Køb den i Australiashop.

Noget af det første du gør når du er kommet til Australien er at åbne en bank account som du kan overføre penge til hjemmefra og få udbetalt løn til. Nedenstående banker er blandt de mest anvendte banker.
  • ANZ Bank
  • NAB
  • Wetpac
  • Commonwealth Bank
Det er ikke et krav at du skal have et Tax File Number for at arbejde i Australien, men skal du gøre brug af den lavere backpacker beskatning og have mulighed for at lave en Tax Return for refundering af evt. overskydende skat, er det en god idé at få det på plads! Du søger om et TFN her.
Som backpacker beskattes du efter helt særlige regler. Af de føste $AUD 45.000 betales der 15% skat. herefter stiger skatten til 32.5%. Læs om beskatningen her.
Når indkomståret er omme (slutter 30 juni) og før du rejser hjem igen skal der udfyldes en Tax Return så evt. overskydende skat bliver udbetalt til din konto. Læs mere om Tax Return her.
Når du tjener penge i Australien betaler din arbejdsgiver ind på din ‘Super’ som er en slags pension. Idet du ikke får glæde af disse midler da du ikke er Australsk statsborger, kan du kræve disse penge tilbage i forbindelse med du forlader Australien igen. Læs mere om Superannuation her.
Postnummer listen er en liste over de geografiske områder i Australien hvor arbejde tæller med til de 88 dage. Læs artiklen ‘Postnummer Listen‘ for yderligere information.
For at kunne ansøge om et 2nd Year Working Holiday Visa er det et ufravigeligt krav at du har udført 88 eller flere dages ‘Farm Work’ og for et 3rd Year Working Holiday Visa 179 dage eller mere. Der er kun en måde at tælle til 88 og 179. Læs eksemplerne her.
Søger du arbejde som involverer servering af alkohol og/eller involverer spil skal du have et RSA (Responsible Service of Alcohol) og et RSG (Responsible Service of Gambling) certifikat. Certifikaterne gælder statsvis, så det skal tages for den eller de stater du ønsker at arbejde i. I nogle stater kan du tage kurserne online, i andre skal de tages skriftligt ved at møde op på et kursussted. Læs her hvor du kan tage de forskellige kurser.

Working Holiday FAQ

Q. Skal jeg arbejde på mit Working Holiday visum?

A. Det er ikke et krav at du arbejder imens du opholder dig i Australien på et Working Holiday visum, men ønsker du at forlænge dit visum med et 2. og et 3. års Working Holiday visum skal du arbejde henholdsvis 88 og 179 dage i et kvalificerende erhverv. Find links i ABC’en

Q. Kan jeg søge om et Working Holiday visum imens jeg opholder mig i Australien?

A. Nej. Du skal opholde dig udenfor Australien når du ansøger og indtil dit visum er blevet godkendt.

Q. Får jeg mit ansøgningsgebyr retur hvis min ansøgning ikke bliver godkendt?

A. Nej. Der er tale om et gebyr som går til behandling af din ansøgning. Det refunderes ikke hvis du får afslag på din ansøgning.

Q. Hvor lang tid går der fra jeg ansøger til jeg får et svar?

A. De fleste får svar inden for 24 timer, men der kan sagtens gå længere tid, op til måneder! Har du opholdt dig i et land som er kendt for TB (Tuberkulose) inden for de seneste 12 måneder kan du blive bedt om at fremsende røntgenbilleder af dine lunger forud for en godkendelse. Kan kun udføres af en akkrediteret læge/klinik.

Q. Kan man tage medbringe et barn på sit Working Holiday visum?

A. Nej. Du kan ikke medbringe et barn på et Working Holiday visum.

Q. Skal jeg betale skat i Danmark af det jeg tjener i Australien?

A. Danmark har en dobbeltbeskatningsaftale med Australien. Opholder du dig og arbejder i Australien i mere end 6 måneder, skal du kun svare skat af din indkomst i Australien, men du har oplysningspligt overfor Skat i Danmark. Bed Skat om et bindende svar hvis du er i tvivl. Læs om den Australske beskatning i ovenstående ABC.

Q. Kan jeg kvalificere mig til et 2. års Working Holiday visum ved f.eks at arbejde på en café i Sydney?

A. Læs punktet Postnummerlisten i ovenstående ABC. Sæt dig grundigt ind i reglerne omkring dit Working Holiday visum og betingelserne for at forlænge det i op til 3 år.

Q. Jeg er 35 år, kan jeg søge om et Working Holiday visum?

A. Ja. Så længe at dit visum bliver godkendt og du tager det i brug inden du fylder 36 år, men du får ikke mulighed for at forlænge det yderligere.

Brug de links der er anført for hvert punkt i ovenstående ABC for yderligere hjælp og uddybende information. Der linkes til officielle hjemmesider, og de er som sådan de eneste links du bør bruge til din informationssøgning!

Praktiske oplysninger inden afrejsen

Hvis du har bopæl i Danmark og flytter til udlandet i mere end 6 måneder, skal du inden du forlader landet sørge for at anmelde udrejsen.

Du skal anmelde udrejsen til den kommune, som du bor i. Du behøver ikke kende din adresse i udlandet. Du kan senere anvende selvbetjeningen til at oplyse din udlandsadresse. Du skal anmelde flytningen inden udrejsen.

Anmeldelsen skal foretages digitalt. Ikke alle anmeldelser om flytning registreres med det samme. Du modtager besked fra kommunen, når flytningen er registreret i CPR.

Hvis du ikke har mulighed for at betjene dig selv på nettet, kan du få hjælp på borgerservice eller biblioteket. 

Læs også

Frank Andersen

Mere end 29 rejser til Australien siden 1989 Forfatter til "Bilkøb i Australien", "Working Holiday i Australien" og romanen "Under Sydkorset: Emilys Perspektiv". Kørt over 75.000 km. i Australien i bil. Freelance rejseleder på rundrejser i Australien og certificeret "Aussie Specialist" gennem Tourism Australia.

Skriv et svar eller en kommentar

Instagram
RSS
Follow by Email